fredag 11 juni 2010

Försvinner våra tweets? Nej, allt finns lagrat och Google jobbar på det.

En kollega hade för ett tag sedan ett problem med att få tag på det tweets som publicerats i anslutning till en konferens som hölls här vid Humanistiska fakulteten, Umeå universitet. I ex.vis TweetDeck såg det ut som om de helt enkelt försvunnit. Jag har själv funderat över samma fråga – så jag försökte reda ut vad som gäller – försvinner tweetsen eller vad händer med dem?

Jag kastade ut frågan på Twitter och några gav tipset att kontinuerligt spara sin historik och bygga ett eget arkiv(länk via Mashable, eller ReadWriteWeb). Tipsen är att använda t.ex. Tweet Scan Data, Twapper Keeper, eller Twistory för detta.

Anledningen till att man skall skapa sina egna arkiv är att tweetsen försvinner efter ett tag. Från början sparades de i ca en månad men numera i drygt en vecka - ReadWriteWeb skriver: "What that means is something tweeted prior to a week and a half ago can never be retrieved via search.twitter.com. That's bad for users and it's definitely bad for data-mining."


Det känns ju inte särskilt tillfredsställande eller egentligen sannolik. Twitter bör helt enkelt vara en för god informationskälla för att försvinna. Och misstanken visade sig vara korrekt. Den 14 april i år tillkännagav Library of Congress via Twitter att man fått i uppgift att förvalta hela twitterarkivet - sedan mars 2006. Det omskrivs på ett antal ställen på webben, se t.ex. Twitters egen blog. Där skriver man också att Google är inblandad i att utveckla ett sökverktyg för tweets där man kan återskapa statistik för twitterflöden - och mycket riktigt, Google körde i våras ett experiment för att testa fuktionaliteten i det man kallar för Google Replay. För tillfället är den offentliga delen av testningen avslutad, men troligtvis kommer vi snart att se ett nytt Googleverktyg för sökning i Twittersfären.

Så, m a o, tweets försvinner inte, de finns allihop hos Library of Congress. I nuläget ser det svårt ut att få tillgång till dem, men Google jobbar på det.

Om det är någon som har mer info - låt mig gärna veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar